transformatie

Het verbaast me iedere keer weer, dat een steen kan transformeren. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf, vaak gaat het gepaard met bloed, zweet en tranen. Dat kun je eigenlijk wel letterlijk nemen, want als je met zo’n hamer je vingers raakt heb je bloed en tranen en je werkt je tijdens het beeldhouwen flink in het zweet.

Sam heeft zijn cursisten weer laten streven naar perfectie, alle witte lijntjes van het raspen moeten worden weggeschuurd met schuurpapiertje één, daarna volgt schuren met schuurpapiertjes twee en drie en gepolijst wordt er met schuurpapiertje vier. Als je zelf denkt dat het al heel wat is, gooit hij wat water over het beeld en veegt even met zijn hand en wijst dan op een paar oneffenheden en ja, die moeten ook weg.

Het is mooi om te zien hoe de cursisten daar op reageren. De man in ons gezelschap liep soms even weg om een sigaretje te roken, twee andere vrouwen en ik wilden eigenlijk zijn kritiek voor zijn en waren zelf al druk bezig met water en vegen en kijken bij elkaar om te controleren of perfectie bereikt was.

Deze dag was het ook de dag om iets in het gastenboek te schrijven en om onze beelden een naam te geven, altijd een mooi moment omdat je dan vaak de verhalen achter de beelden hoort en die zijn soms best verrassend. Ik heb een gedicht geschreven met daarin het sprookje van het Het lelijke eendje verwerkt, want in het begin zag ik een simpele vogel in de steen, maar uiteindelijk wilde de steen een mooie zwaan zijn.

Op het eind van de dag werden de beelden in de was gezet en was het alweer tijd op afscheid te nemen, maar ik ga zeker nog wel een keer terug, beeldhouwen is ongelooflijk spannend en ontspannend tegelijk.

genoeg gevijld?

ja, genoeg gevijld

The Swan

In mijn beeld zitten heel veel gouden stipjes, Sam vertelde dat dit inderdaad echt goud is en dat dit wel vaker in groene Opalstone zit. De stenen worden ‘geoogst’ in een gebied waar ook goudaders zitten. De stenen worden trouwens gewoon opgeraapt, ze zijn tijdens diverse aardbevingen losgekomen. Ze worden dus niet uitgehakt of zo.
Ik heb een beeld met een gouden randje, dankjewel Sam.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *