Ruska

Ruska, Wim Koesen, p. 189, Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam, 2011.

Triomf en tragiek van een judokampioen. Dit is een heruitgave van het boek Vallen & Opstaan van Wim Koesen. Anders dan het voorwoord van Peter Buwalda is het onveranderd. Peter Buwalda schreef Bonita Avenue waarbij hij zich liet inspireren door het levensverhaal van Wim Ruska. Dat boek moet ook nog op het verlanglijstje.

Het boek heb ik gekregen als kerstcadeautje voor mijn vrijwilligerswerk bij de Judobond Nederland. Een beter cadeau hadden ze niet kunnen bedenken. Bijna in één teug uitgelezen. Het boek is een optekening van een aantal interviews met Willem Ruska net voordat hij Olympisch kampioen werd. Hij vertelt zijn levensverhaal. Veel vallen en opstaan. Zijn levensverhaal geeft aan wat een echte topsporter allemaal opoffert om het hoogste te halen.

Tijdens een opening van een dojo op een school voor autistische kinderen was Wim Ruska er ook met zijn vrouw. Mijn judopartner en ik moesten een aantal kata’s demonstreren. Onze toenmalige leraar Jan Dotinga kreeg Willem nog zo ver om zijn pak aan te trekken, waarna wij met zijn drieën een voor een naar hem toekwamen om hem beet te pakken. Zelfs op die leeftijd maakte hij de mooiste worpen.

Het boek is een must-read voor elke topsporter in de dop. Vallen, opstaan en doorgaan.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *