De Kleine Johannes

Ik las De kleine Johannes van Frederik van Eeden (Salamander Klassiek, elfde druk 2009, eerste druk 1887).

Na het herlezen van De koele meren des doods wilde ik dit boek ook nog eens lezen. Op de middelbare school, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, vond ik De kleine Johannes een geweldig boek. Ik heb het toen een paar keer gelezen en een soort vergelijking gemaakt met Eric of het kleine insectenboek van Godfried Bomans, iets dat mijn docent Nederlands erg goed vond.

Maar goed, het viel tegen, of misschien was ik er met te grote verwachtingen aan begonnen. Het blijft natuurlijk een knap verhaal over de ontwikkeling via de lichtheid van de jeugd naar zwaarheid van het volwassen worden, maar veel van Van Eedens observaties heb ik nu al vaker gelezen, ook in andere boeken, in andere talen.

Misschien moet je dit boek lezen als jezelf nog worstelt?

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

 1. Johanna (theonlymrsJo)

  Ik heb dezelfde ervaring. De kleine Johannes stond hoog in mijn favorietenlijst sinds middelbare school. Bij herlezen (toen ik in de 30 was) was het alles-in-zich-opzuigende effect weg, of in ieder geval anders. Toch blijkt het wel om mijn lijstje van klassiekers en boeken-die-je-gelezen-moet-hebben staan.

  • Hallo Sara,
   Dat wordt een beetje moeilijk, mijn middelbare schooltijd ligt al jaren achter mij (eindexamen in 1977) en ik heb niet zoveel bewaard.
   In ieder geval bedankt voor je belangstelling.
   Groetjes,
   Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *