Schoon genoeg van Thomas Dekker

De titel van het boek “schoon genoeg” is natuurlijk prachtig gekozen. Een mooie dubbele lading. Het boek leest makkelijk weg. Het is immers geschreven met behulp van een tekstbezorger. Bien… het boek is een credo stelt de achterkant. Het is ook de achterkant van Thomas zijn “ongelijk”. De achterkant stelt ook dat het voortaan zijn persoonlijke en sportieve leidraad zal zijn. Het zal mij benieuwen. Thomas is een topsporter. Iemand die alleen wil winnen. Toch overkomt hem iets wat ook andere topsporters (bijvoorbeeld Hein Vergeer) is overkomen. Door een blessure verliest hij wat van zijn beginnersgeest in de sport. Het plezier verdwijnt, de acceptatie van de problemen is er niet en dan gaat het bij Thomas mis. Om het boek beter te plaatsen heb ik ook naar de 3doc documentaire over Thomas “Niemand kent mij” (uitgezonden 27 juni 2011) gekeken. Die sluit mooi aan op het boek. Het gaat over de training voor de comeback. Je ziet Thomas worstelen met alles. Het verbaast mij dan ook dat wielrenners niets met mental coaching doen. Ze praten altijd over het hebben van goede benen, maar ook bij hen zit het tussen de oren.

  Maar goed, nu over het boek. Het is leuk om te lezen dat wederom de opmerkingen van een leerkracht “Thomas zal echt nooit de Tour de France gaan rijden hoor”, hem aanzette het ongelijk aan te tonen. Hoevelen zijn er niet gemotiveerd door dat soort opmerkingen. De opsomming van het aantal koersen is soms vervelend, maar geeft wel aan hoe hard het leven van een profrenner is. Daar komt bij dat Thomas zoals hij zelf zegt zelfdestructief is, zeg maar “zonder maat”  in alles wat hij doet. Dat was ook zijn grote kracht. Dom gaan. Toen kwam de druk om te presteren en ging het mis. Al met al geeft het boek een doorkijkje in het leven van een profrenner, maar gaat slechts één laag diep. Het lijkt wel of de sport ook maar één laag diep is. Ik was verbaasd over de slechte begeleiding van jonge talenten, door de manager, door de ploegen en door de wieerunie. Helemaal geeft Thomas zich niet bloot. ook in de documentaire niet. Laten we hopen dat hij de focus houdt en terug kan komen in het peleton.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *