Hellehonden

Hellehonden, Jan & Sanne Terlouw, 255 pagina’s, Nieuw Amsterdam, 2011. Als het duo Reders & Reders (vader en dochter) gaan Jan & Sanne de misdaad te lijf. Dit keer in het mooie Twente. Centraal staan een aantal onthoofdingen. Ik moest wel even op gang komen in het boek. Ten eerste omdat het begin niet echt vlot geschreven is (een beetje houterig), wat later door alle verwikkelingen wel verbetert. Ten tweede omdat het een “interactief”-boek is door de toevoeging van QR-codes. Van die blokjes waarmee je een URL/website kunt opvragen op je mobiele telefoon, voor meer informatie zullen we maar zeggen. Op zich is dat leuk omdat ik als ik historische fictie lees, ook vaak dingen op zoek. Maar ja, hier staan ze tussen de tekst, dus dan kijk je en ben je even uit het leesritme. Maar al met al een leuke aanvulling die past bij de uitgeverij Nieuw Amsterdam. Ik hoorde deze week op radio1 een gesprek met de uitgever, waarbij ze de schrijver , de lezer, de boekwinkel en internet proberen te verbinden. Overigens ook in dit gesprek kwam, ik schreef er al eens over, het voelen, ruiken en zien van een boek ter sprake.

Terug naar Hellehonden. Los van wat randstedelijke vooroordelen over Twente, is het een wel erg promotioneel boek voor onze streek. Jan Terlouw noemt het terecht in het filmpje (QR bekijken). Het prachtige Twente, prachtige natuur en prachtige cultuur. Het past in het rijtje… “Leer mij ze kennen  die Twentenaren”, “Het gastenbeukse” en “Javastraat”. Om de ziel van Twente te begrijpen zullen we maar zeggen. Dit boek laat de Heilige Huisjes van Twente zien. Ook ik heb weer wat wandelroute inspiraties opgedaan. Kortom ook leuk als relatiegeschenk.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *