De zwarte meteoor

Titel: De zwarte Meteoor

Auteur: Tom Egbers

Uitgever: Thomas Rap

Deze versie uit 2010 bestaat uit twee boeken: De zwarte meteoor (1995) en Twaalf gestolen jaren (2002)

De Zwarte Meteoor

Waar gaat het over?

De zwarte meteoor gaat over de korte periode dat Steve Mokone bij Heracles speelde. Steve was een Zuid-Afrikaanse sterspeler, die plotseling in 1958 bij Heracles onder contract kwam. Tom Egbers hoorde de verhalen over deze zwarte speler van zijn vader en op een gegeven moment besluit hij dat hij alles te weten wil komen over Steve, speelde hij werkelijk zo goed? en hoe was hij in Almelo verzeild geraakt? Het is een mooi verhaal over een mager, zwart kereltje dat goed voetbalt als het hem uitkomt, dat wil zeggen als hij er goed voor betaald wordt. Al met al was dit een onderhoudend verhaal, maar gelukkig hield het hiermee niet op, want in De twaalf gestolen jaren gaat Tom Egbers op zoek naar Steve Mokone in Amerika waarin hij verslag doet van de ondergang van de Zwarte meteoor. Steve blijkt daar 12 jaar in de gevangenis te hebben gezeten, was dit terecht of onterecht? Tom’s onderzoek brengt zaken aan het licht, die jaren zijn verzwegen.

Wat vond ik ervan?

De Zwarte meteoor was een aangenaam verhaal over een sterspeler in een provinciestadje, leuk om te lezen, maar niet meer dan dat. Het tweede deel van het boek, De twaalf gestolen jaren, was veel aangrijpender. Tom Egbers heeft van een sterk onderzoek een lekker leesbaar verhaal te maken, dat mij toch wel aan het denken zette.

Dus: een aanradertje, zelfs als je niet met voetbal hebt.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *